Menu

De technicus over elektronica


Over ons

De technicus over elektronica

Hallo iedereen! Mijn naam is Mohammed, ik ben al enkele jaren een echte techneut en technicus op gebied van elektronica. Toen ik in Antwerpen mijn middelbare studie heb afgerond ben ik meteen op zoek gegaan naar een richting in het hogere onderwijs waarbij ik mijn kennis zou kunnen uitbreiden. Geluk bij geluk bestonden er verschillende takken in deze richting waarvoor ik kon kiezen. Uiteraard ben ik dan ook verder gegaan met een diepgaande opleiding elektronica. Omdat techniek niet stilstaat en we dit vaker nodig hebben dan we denken, zal ik jullie via dit blog op de hoogte houden van de meest uiteenlopende zaken. Heel veel leesplezier en hopelijk vinden jullie hier voldoende inspiratie!

Recente artikelen

Koelkasten: Waar je op moet letten bij aankoop van een koelkast
7 september 2020

Als het om een nieuwe koelkast gaat, moet je alles

Bij printplaat assemblage komt veel kijken
21 oktober 2019

Voordat er voor een printplaat een assemblageproce

Allround instalatiebedrijf inhuren
4 januari 2018

Installatiebedrijf oproepen Ben je bezig met een b

LEDverlichting: kiezen voor led schijnwerpers
30 augustus 2017

''Light Emitting Diode'', oftewel led, is een diod

Archief

Bij printplaat assemblage komt veel kijken

Voordat er voor een printplaat een assemblageproces wordt opgesteld, wordt er eerst een archiefmap opgemaakt. In de archiefmap wordt het complete assemblageproces vastgelegd. Alle tekeningen en componentenlijsten worden bewaard. Ook de assemblage-instructies worden bewaard. Dat wordt gedaan om toekomstige assemblage opdrachten volgens eerder gemaakte afspraken te kunnen maken. Assemblage-werkzaamheden van printplaten worden in ESD-veilige ruimtes gedaan. De ESD-veiligheid wordt verkregen door gebruik te maken van antistatische vloeren en werktafels. Ook de gereedschappen waarmee gewerkt wordt voldoen aan de ESD-veiligheid normen. ESD gevoelige componenten worden in veilig materiaal verpakt.

De categorieën van assemblage printplaten

We kennen de conventionele assemblage, SMD-assemblage, Mixed assemblage en overige assemblage.De conventionele assemblage voorziet printplaten van componenten. Met knip- en buigmachines worden de componenten automatisch op de juiste steekmaat van de gaatjes gemaakt. Ze worden een beetje verbogen om te voorkomen dat ze uit de gaatjes vallen. Daarna worden ze handmatig in de gaatjes geplaatst. Door een golfsoldeermachine worden de componenten gesoldeerd.Bij SMD-assemblage worden de componenten niet gemonteerd met draadverbindingen door de printplaat. De componenten worden aan een zijde tegen de printplaat gesoldeerd. Dat kan door gebruik te maken van kleine soldeervlakjes of korte aansluitpootjes. Tegenwoordig worden bijna alle printplaten via deze methode opgebouwd. Alle SMD-assemblage wordt machinaal verwerkt. Het is hierbij niet mogelijk om losse componenten te plaatsen. Wanneer er componenten moeten worden aangeleverd, moet je rekening houden met de verpakkingseenheid. Zo moeten condensatoren, weerstanden, transistoren en dioden op een tape worden aangeleverd. De Ic’s en soortgelijke componenten mogen op een tray of stick aangeleverd worden.De Mixed assemblage is een techniek waarbij een printplaat wordt samengesteld uit conventionele componenten en SMD-componenten. De verschillen die optreden bij het verwerken van de componenten zijn afhankelijk van de opbouw. Het printplaatontwerp (PCB) brengt de elektronische schakelingen in de fysieke vorm tot leven. Traditioneel worden de SMD-componenten op de printplaat gemonteerd aan de kant waarop ze gesoldeerd worden. De conventionele componenten worden op de soldeerzijde gesoldeerd. Bij grote aantallen is het voordeliger om de verwerking automatisch te laten verlopen. Handwerk is altijd duurder dan wanneer het automatisch kan plaatsvinden. De SMD-componenten worden eerst met hittebestendige lijm op de juiste plaats van de printplaat gelijmd. Na het lijmen van de SMD-componenten kunnen de conventionele componenten geplaatst worden. Daarna wordt het geheel gegolfsoldeerd. Ook de SMD-componenten worden hierbij gesoldeerd. Door deze werkwijze aan te houden, kun je overzichtelijk te werk gaan.

Je hebt ook product assemblage. Dit is bijvoorbeeld het opbouwen van bedieningspanelen. Ook het aanbrengen van kabelbomen valt onder product assemblage. Product assemblage heeft dus in principe helemaal niets te maken met de assemblage van printplaten. Assemblage printplaten is een vak apart.