Menu

De technicus over elektronica


Over ons

De technicus over elektronica

Hallo iedereen! Mijn naam is Mohammed, ik ben al enkele jaren een echte techneut en technicus op gebied van elektronica. Toen ik in Antwerpen mijn middelbare studie heb afgerond ben ik meteen op zoek gegaan naar een richting in het hogere onderwijs waarbij ik mijn kennis zou kunnen uitbreiden. Geluk bij geluk bestonden er verschillende takken in deze richting waarvoor ik kon kiezen. Uiteraard ben ik dan ook verder gegaan met een diepgaande opleiding elektronica. Omdat techniek niet stilstaat en we dit vaker nodig hebben dan we denken, zal ik jullie via dit blog op de hoogte houden van de meest uiteenlopende zaken. Heel veel leesplezier en hopelijk vinden jullie hier voldoende inspiratie!

Recente artikelen

Bij printplaat assemblage komt veel kijken
21 oktober 2019

Voordat er voor een printplaat een assemblageproce

Allround instalatiebedrijf inhuren
4 januari 2018

Installatiebedrijf oproepen Ben je bezig met een b

LEDverlichting: kiezen voor led schijnwerpers
30 augustus 2017

''Light Emitting Diode'', oftewel led, is een diod

Archief

LEDverlichting: kiezen voor led schijnwerpers

''Light Emitting Diode'', oftewel led, is een diode die licht geeft, vrijwel zonder hitte. Het is een elektronische halfgeleider met 2 aansluitingen: een kathode (-) en een anode (+). Een goede reden om voor led schijnwerpers te kiezen is omdat deze duurzamer en energiezuiniger zijn (tot wel 90%) in tegenstelling tot de traditionele lampen. Door de ontwikkeling geven de lampen met minder stroomverbruik toch meer licht. De ontwikkeling van led

Led werd voor het eerst gebruikt in de jaren zeventig, in afstandsbedieningen. Gaandeweg kreeg led meerdere toepassingen, zoals voor: wekkerradio's, zaklampen, verkeerslichten en fietsverlichting. Tegenwoordig wordt er steeds meer overgestapt op led, waaronder straatlantaarns en schijnwerpers. Led verlichting is in de loop van de jaren krachtiger geworden en inmiddels ook een stuk betaalbaarder. De verwachting is dat in de toekomst alle verlichting led zal zijn. 


Beter voor het milieu

Naast het lagere energieverbruik is led ook heel goed recyclebaar. Maar liefst 75 procent van de onderdelen is doorgaans weer opnieuw te gebruiken. Defecte lampen hoeven bovendien niet bij het chemisch afval, maar kunnen bij het normale huisafval, omdat er geen chemicaliën in verwerkt zijn. 


Lumen (lm) en Kelvin waarde (K)

Bij led verlichting wordt de lichtopbrengst niet meer bepaald door de hoeveelheid Watt, maar door Lumen en Kelvin waarde. Hoe hoger de waarde in lumen, hoe hoger de lichtopbrengst. De Kelvin waarde drukt de kleurtemperatuur uit. Hoe hoger de K, hoe koeler het licht. 


Led schijnwerpers

Bouwlampen, schijnwerpers of verstralers kunnen voor meerdere doelen worden toegepast: van beveiliging rondom het huis, of een bedrijfspand, tot aan verlichting in danszalen, op bouwplaatsen, parkeerterreinen en sportvelden. Daarnaast worden schijnwerpers ook vaak gebruikt voor tuinverlichting, als extra lichtbundel op een werf, of om bepaalde objecten te verlichten, zoals reclameborden. Men heeft al een led schijnwerper voor nog geen 25 euro, met een besparing van 90 procent t.o.v. een halogeen bouwlamp. Bovendien gaat de led schijnwerper tien keer zo lang mee. Een krachtige led lamp die zo'n 50 Watt verbruikt, is vergelijkbaar met een lamp van het 'oude' 250 Watt. Let bij het kopen van led schijnwerpers op de IP-codering. Dit geeft de veiligheid aan wat betreft brand-, stof- en waterwering.

De vele pluspunten van led:

• Duurzaam, vanwege een lange levensduur

• Energiezuinig

• Milieuvriendelijk, door het ontbreken van chemicaliën en minder CO2 uitstoot

• De lamp wordt niet heet, waardoor deze veiliger is

• Geeft geen uv-straling af 

• De lamp is schokbestendiger

• Geen opstarttijd nodig, brandt direct

• Meerdere kleuren mogelijk

• Grote lichtsterkte

• Beter voor de ogen

Kijk voor led schijnwerpers op Ledhandel.nl